A trecut deja o săptămână din prima lună a anului 2024. Pentru că… așa e timpul – tace, trece și parcă nu mai are răbdare cu oamenii, după cum scria Liviu Rebreanu. Cu siguranță, ne-am făcut proiecții de viitor, ne-am trecut în agendă planurile pentru acest an și, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, începem să le împlinim. Cu pași mici, dar hotărâți și siguri. Printre toate acestea, însă, să nu uităm de suflet. Ne petrecem timp prețios în a proiecta planuri pe axa orizontală, pentru viața noastră de aici, de pe pământ, însă să nu uităm că există și axa verticală – legătura noastră cu Dumnezeu. Să ne primenim, deci, sufletele, și pentru veșnicie.
O minune de suflet și pentru suflet dorim a vă povesti și noi, în cea de-a doua săptămână a lui 2024. Pentru că zilele trecute am prăznuit cu toții Slăvitul Praznic al Botezului Domnului, rămânem cu gândul și cu simțirea alături de marea Taină a acestei sărbători și vă aducem înainte istorisirea unei minuni pe care mulți dintre noi nu o cunoaștem: în Râul Iordan trăiește o specie de pește care poartă „imprimată” pe el scena Botezului Domnului. Detalii, în rândurile de mai jos!
Iordanul, principala apă curgătoare a Palestinei
Pentru început, haideți să reținem câteva informații-cheie. Râul Iordan este unul dintre cele mai cunoscute cursuri de apă din lume, nu doar din perspectivă geografică, ci și religioasă. Cu o lungime de aproximativ 251 de kilometri, izvorăște din Munții Hermon, o regiune montană situată între Siria și Liban. De-a lungul traseului său spre sud, Râul Iordan străbate mai multe țări, inclusiv Liban, Israel și Iordania. Printre afluenții săi importanți se numără râurile Dan și Banias în partea de nord, precum și râul Yarmouk în partea de sud. Valea Iordanului, prin care curge râul, reprezintă o depresiune geografică semnificativă între Muntele Carmel și Munții Hermon. Această zonă a fost martora unor evenimente importante din istoria biblică și a devenit un punct important al culturii și tradițiilor din această regiune.
Râul Iordan ocupă un loc special în Sfânta Scriptură, fiind menționat de peste 150 de ori. Numele său apare în legătură cu evenimente semnificative ale poporului evreu, inclusiv trecerea în Pământul făgăduinței, dar și în Noul Testament, fiind locul în care s-a petrecut Botezul Domnului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Locul presupus al Botezului, numit în ebraică Yardenit (adică locul „Iordanitului”) nu este departe de ieșirea Iordanului din Marea Galileei, devenind un loc de pelerinaj deosebit de important. Cei care ați fost cunoașteți, iar cei care n-ați ajuns încă în Țara Sfântă ați văzut probabil fotografii cu pelerini îmbrăcați în haină albă, așteptându-și randul să fie cufundați, asemenea Mântuitorului, în apa cea sfântă a Iordanului.
Somnul din Iordan și scena Botezului Domnului
Cu siguranță, ați auzit despre minunea anuală de Bobotează, când apele Iordanului se întorc înapoi, fapt prorocit şi de psalmistul David în Vechiul Testament: „Marea a văzut şi a fugit, Iordanul s-a întors înapoi” (Psalmi 113, 3). Credincioșii care participă la slujba de Bobotează de la Iordan au povestit cum, pentru câteva momente, din locul în care Patriarhul Ierusalimului aruncă crucea în apă, apele Iordanului se întorc înapoi, curgând dinspre Marea Moartă spre Marea Galileii, adică dinspre vărsare către izvoare. Un mod aparte al râului de a cinsti – în felul său – marea sărbătoare a Bobotezei, dacă putem spune așa.
Însă, dincolo de sărbătoarea Bobotezei, Iordanul este și „loc de adăpost” pentru o specie de pește unică în lume: somnul din Iordan (în engleză „Sheatfish”, în greacă „Γουλιανοί”). De ce unică? Pentru că înfățișează în mod grafic scena Botezului Domnului. Acești pești se caracterizează în special prin capul lor mare și prin șase mustăți care seamănă cu cele ale pisicii. Are gura înzestrată cu mulţi dinţi mărunţi dar tăioşi, corpul alungit şi foarte moale la atingere. Sunt peşti lacomi. Mănâncă tot ce găsesc, peşti, viermi, râme etc. Preferinţa lor sunt râmele şi viermii de apă. Cu toate că somnul poate fi găsit în multe râuri și lacuri, cel din râul Iordan este caracterizat de ceva cu adevărat minunat, așa cum am spus mai sus.
Părintele Damaschin Grigoriatul, ucenic al părintelui Gheorghe Kapsanis, fost profesor de teologie la Universitatea din Atena, mărturisește și el, în paginile volumului „Minunile – mărturie a dreptei credinţe”, că la cap, „care este ceva mai mare de-o palmă, dacă dăm la o parte carnea până la os, întâlnim un lucru extraordinar. În mijlocul osului, se poate distinge foarte clar imprimat un desen, ce reprezintă trupul unui om. De-a dreapta şi de-a stânga se disting aripi de îngeri, iar deasupra lui, un porumbel zburând cu aripile deschise. Din dreptul porumbelului izvorăsc raze ce coboară asupra omului. Prin urmare este reprezentată scena Botezului Domnului, exact așa cum se prezintă ea în mod tradițional în iconografia ortodoxă. Acest lucru minunat este întâlnit numai la somnul din Iordan şi din lacul Ghenizaret (care-şi primeşte apa tot din Iordan)”.
Această specie este unică și nu mai trăiește într-o altă apă din lume – cel puțin, nu s-a demonstrate acest lucru până în prezent. Pescarii din aceste locuri cunosc și ei minunea. Atunci când prind un astfel de somn, spun că e un semn de la Dumnezeu că vor avea spor la pescuit și că activitatea lor din acea zi este una binecuvântată. Apoi, îl eliberează din nou în apă şi nu-l mănâncă, deoarece, aşa cum spun ei, Îl simbolizează pe Hristos. După tradiția pe care au moștenit-o, unii credincioși din zonă obișnuiesc să coloreze cu vopsea imaginea de pe craniu, astfel încât imaginea prezentată mai sus să fie cât mai vizibilă.
„Cel care se îngroapă cu Hristos prin botez, ca în mormânt, se ridică cu Hristos în Învierea Sa”, spunea Sfântul Nicolae Velimirovici. Așadar, ținând cont de semnificația duhovnicească profundă a Praznicului Botezului Domnului, dar și de minunile care se petrec anual la Iordan, să reținem un lucru și să-l punem în lucrare: să încercăm să nu ratăm niciuna dintre cele opt zile în care putem consuma Aghiasma Mare, pe care am luat-o de la Bobotează. Opt dintre dintre cele 365 de zile ale anului care tocmai a început să le dedicăm sufletelor noastre și să punem, astfel, început bun și binecuvântat tuturor zilelor care vor urma.
(Sursa:bizanticons.ro)